Saç Dökülmesinin Testosteron ile Alakası Var Mı?

admin

Testosteron; erkeklik hormonu olarak bilinmektedir. Erkeklerde kellik, birçok sebepten dolayı meydana gelmektedir. Halk arasında testosteron seviyesi yüksek olan erkeklerde saç dökülmesinin daha fazla olduğuna dair bir inanış vardır. Ancak, bu inanış, sağlam bir temele dayalı değildir. Bu noktada, testosteron seviyesi ile saç dökülmesi arasındaki ilişkinin varlığından bahsedilebilir. Fakat, başka etmenlerin varlığı da söz konusudur.


Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]En İyi Saç Similasyonu Yapan Dövmeciler ve Fiyatları[/jaw_highlight]


Saç Dökülmesi ve Testosteron İlişkisi

Saç dökülmesi, birçok sebepten kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Testosteron seviyesi ile ilişkili olan saç dökülmesi; androjenetik alopesi olarak bilinmektedir. Androjenik alopesi; kafa derisi kıllarının inceldiği bir kalıtsal bozukluk olarak geçmektedir. Bu durum, hem erkeklerde hem de kadınlarda androjen aracılı bir mekanizma sayesinde ortaya çıkmaktadır. Bu duruma bir sendrom gözüyle bakılmaktadır. Androjenik alopesinde testosteron seviyesi teknik olarak düşüktür. Ancak, vücutta, güçlü androjenik etkilere sahip testosteron metaboliti olan DHT mekanizmasıyla ilişkili olarak yüksek androjen seviyeleri bulunmaktadır. Bilimsel olarak açıklamak gerekirse, yüksek 5-alfa redüktaz seviyesine sahip olan kişilerde yüksek DHT ve düşük testosteron durumu ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda, patolojik saç kaybının meydana gelmesi mümkün olmaktadır. Bireyin DHT’sinin ciddi anlamda yüksek olduğu durumlarda patolojik saç kaybı ortaya çıkabilir. Bu sebepten dolayı, düşük testosteron seviyesinin saç dökülmesiyle bağlantılı olduğu söylenebilir. Ancak, görüldüğü gibi, bu durumu tetikleyen farklı sebepler bulunmaktadır.


Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]Türkiye’nin En Başarılı Saç Ekim Merkezleri ve Fiyatları[/jaw_highlight]


Erkekte Saç Dökülmesinin Cinsel Güçle İlişkisi Var Mıdır?

Günümüzde birçok insan saçlarının dökülmesinden yakınmaktadır. Bu yüzden, ileride kel kalacağım düşüncesine sahip insanların sayısı bir hayli fazladır. Günde yüz saç teline kadar dökülmeler, uzmanlar tarafından normal kabul edilmektedir. Ancak, bu sayıdan çok daha fazlasını kaybeden kişiler için tehlike çanları çalmaya başlamıştır. Genel olarak bakıldığında, saçlar, insan vücudunun bir parçasıdır. Bu noktada, vücutta yaşanan değişimlerin etkisi direkt olarak kendisini saçlarda göstermektedir. Saçları dökülen kişinin beslenme düzeni başta olmak üzere birçok konuda kendisini gözden geçirmesi şarttır. Bu noktada, birçok kişi, saç dökülmesi durumunu erkeklik hormonuyla bağdaştırmaya çalışmaktadır. Saç dökülmesi üzerindeki en belirgin hormonal etki; erkeklik hormonu olan androjenin etkisidir. Androjen; kılların büyüme hızını arttırmaktadır. Ayrıca, kılların kalınlaşmasına katkıda bulunmaktadır. Ancak, androjen, bilhassa, saçı dökülmeye yatkın olan kişilerde ters etkiler göstermektedir. Halk arasında saçı dökülen erkeklerin cinsel açıdan güçlü olduğu düşüncesi, bu durumdan kaynaklanmaktadır. Ancak, bu düşünce doğru değildir. Çünkü, saçların dökülmesine sebep olan durum, androjen hormonunun fazla olması değildir. Tam aksine, saç dökülmesi yaşayan kişinin saç köklerinin hormona karşı duyarlı olmasıdır. Saç dökülmesi ve testosteron arasındaki ilişkinin niteliği, yalnızca günümüzün konusu değildir. Geçmişte de bu konuyla alakalı çalışmalar yapılmıştır. Bu düşünceye sebep olan gelişme ise kısırlaştırılan erkeklerde saç dökülmesinin olmadığının ispat edilmesidir.


Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]Saç Dökülmesini Durduran En Başarılı ve En Etkili İlaçlar[/jaw_highlight]


Yorum yapın