Birçok insanın hayatının belli evresinde yaşadığı saç dökülmesi sorunu, genel olarak erkeklerde 20’li yaşların ortasına doğru baş göstermektedir. Erkeklerinin kadınlara oranla çok daha sık yaşadığı bu sorun; % 70 oranında erkeklerin hayatını etkilemektedir. Birçok erkek bu yüzden kellik sorunuyla karşı karşıya kalırken, çirkin bir görünüm meydana geldiğini düşünür. Karizmatik bir duruştan uzaklaşmaları, psikolojilerini de ister istemez olumsuz yönde etkiler. Şimdi saç dökülmesinden nedenlerinden, önlemek için neler yapılabileceğine, tedavi sürecinde hangi doktora başvurulması gerektiğine kadar birçok konuda sizlere yardımcı olacağız.
Saç Dökülmesinin Nedenleri
Saçların dökülmesinin altında birçok neden yatmaktadır. Çevresel faktörler, genetik faktörler saçların dökülmesinde oldukça etkilidir. İnsan hayatı boyunca saçlar günlük olarak belli oranda dökülme yaşar, ancak bu dökülme oranı artmaya başladıysa ve saçların yoğunluğunda azalma gözleniyorsa; o zaman ortada ciddi bir sorun var demektir. Ayrıca geçici ve kalıcı olmak üzere saç dökülmesinin 2 farklı tipi vardır.
Geçici Saç Dökülmesinin Nedenleri
Normal gelişimi tamamlanmış olan saçlardaki fazlalık teller zamanla dökülür. Günde ortalama 70-80 adet tel dökülmesi normaldir. Bu sayı en fazla 100 olabilir. Bu sayının üzerinde dökülme yaşanıyorsa; sorun ciddi demektir.
Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]Türkiye’nin En İyi Saç Ekimi Yapan Doktorları[/jaw_highlight]
- Gebelik ve doğum sonrası dönemde; enzim eksiklikleri ve hormonal değişimlere bağlı olarak geçici saç dökülmesi problemi yaşanabilmektedir.
- İnsan hayatı boyunca dönem dönem stresle başa çıkmak zorunda kalır. Stresli olduğumuz dönemlerde bundan ilk etkilenecek olan saçlarımızdır. Ani şok, travma, üzüntü durumları; saç dökülmesinde ciddi bir etkendir.
- Halk arasında saç kıran olarak bilinen hastalık durumunda; 2.5 çapında, dairesel bir şekilde geçici saç dökülmesi ortaya çıkmaktadır. Vücut direncinin düşmesi sonucu yaşanan bu hastalık; direncin yükselmesiyle birlikte normale dönecektir.
- Yüksek ateşli hastalıklarda, eğer uzun süre yüksek ateş hali devam ediyorsa; hastalıktan 1 ay kadar sonra saç dökülmesi sorunu geçici olarak yaşanabilir.
- Kullanılan ilaçlara bağlı olarak, saç dökülmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir.
- Kullanılan saç kremi, saç spreyi, saç köpüğü gibi kimyasal ürünler yüzünden, saç dökülmesi sorunu meydana gelebilir.
- Düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu, saç dökülmesi problemi gün yüzüne çıkmaktadır.
Kalıcı Saç Dökülmesinin Nedenleri
- Erkeklik hormonuna bağlı, genetik olarak yatkınlık gösteren kişilerde, 20’li yaşlardan sonra, saç bölgesindeki çizgi geriye çekilir ve bir tepe açılmasına neden olur.
- Yaşın ilerlemesi sonucu, saçlarda beyazlama ya da saç dökülmesi problemi baş gösterecektir.
- Hormonlardaki değişimler ve bozukluklar yüzünden, saç dökülmesi problemi sıkça görülmektedir.
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Ne Yapmak Gerekir?
- Dengeli ve düzenli beslenmek altın kuraldır.
- Vücutta vitamin, kalsiyum, bakır, mineral eksikliği olması durumunda, uzman doktor kontrolünde, bu eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
- Gün boyu yıpranan ve kırılan saçlara, doğal bakım yapılmalıdır.
- Saçlar aşırı sıcak suyla temas ettirilmemeli, mümkünse soğuk veya ılık su ile yıkanmalıdır.
- Doğru şampuan kullanımı oldukça önemlidir. Eğer iyi gelmiyorsa; market şampuanlarından uzak durulması gerekir.
- Saç köpüğü, saç spreyi, saç kremi ve jöle gibi kimyasal ürünlerden uzak durulmalıdır.
- İnsanın sıkıntı ve stresten uzak bir yaşam sürmesi gerekmektedir.
- Aşırı yağlı besin tüketimi ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]En İyi Protez Saç Yapan Firmalar ve Fiyatları Listesi[/jaw_highlight]
Saç Dökülmesi İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?
Normalin üzerinde saç dökülmesi gözlemlenmeye başladığı zaman, konu ciddiye alınmalı ve mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Günde 100 tele kadar dökülme, normal olarak karşılanmaktadır. Ancak teli sayısının artması ve saçların da yoğunluğunun azalması sonucu; saç dökülmesi problemi önemsenerek, tedavi görmek üzere doktora başvurulması gerekmektedir. Saç dökülmesi sorununa, devlet hastanelerinin cildiye bölümü bakmaktadır. Ayrıca özel hastanelerde, cildiyenin bir alt kolu olan dermatoloji bölümü saç dökülmelerine ilişkin problemlerle ilgilenmektedir.
Saç Ekim Merkezleri ve Saç Ekim Fiyatlandırması
İlerleyen yaşla birlikte kalıcı olarak gözlemlenen saç dökülmesinin önüne geçmek mümkün değildir. İster doğal yöntemlerle, ister beslenmenize dikkat ederek, isterseniz bir doktora başvurarak bunun önüne geçemezsiniz. Çünkü bu, yaşlanmaya bağlı olarak görülen saç dökülmesi durumudur. Bu durumda, saç ekim merkezlerine başvurmak gerekiyor. Yaşı ilerlediği için; saç dökülmesi ya da kellik sorunu yaşayanlar; güvenilir ve işini titizlikle, steril ve etik ameliyathanelerde yağan saç ekim merkezleri ile, hayal ettikleri gibi gür ve sağlıklı saçlara kavuşacaklardır. Genelde 4.000 ila 13.000 TL arasında, saç ekimi konusunda profesyonelce hizmet veren bir saç ekim merkezi bulabilirsiniz. Saçlarınızın analizinden sonra, yoğunluk durumuna göre daha net bir fiyat verilecektir.
Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]Genetik Saç Dökülmesini Önleyen En Çok Tercih Edilen İlaçlar[/jaw_highlight]