Saçkıran Hastalığının Nedenleri Nelerdir? Neden Saçkıran Oldum?

admin

Saçkıran Hastalığının Nedenleri, Neden Sakalkıran Olunur?, Sakalkıran Hastalığının Nedenleri, Saçkıran Nedenleri,

Tıp literatürüne alopesi areata olarak geçen lokalize saç dökülmeleri olarak adlandırılan saçkıran, aslında alopesi areatadan farklıdır. Çünkü alopesi areata diffüz bir kıl dökülmesi olarak bilinirken, saçkıran hastalığı saçlı deride ya da sakal bölgesinde lokalize bir kıl dökülmesi olarak tanımlanır. Saçkıran hastalığına neden olan etken günümüzde tam olarak bilinmiyor. Uzman hekimlerin ve bilim adamlarının uzun yıllar çalışmaları sonucunda vücudun kendi immün sisteminden kaynaklandığı düşünülüyor. Bunun yanında hastalığın altında organik bir sebep aramaya kalkarsak sıklıkla dermatofit mantarların neden olduğunu söyleyebiliriz. Dermatophytosis tablosuna yol açan bu mantarlar nemli ve ıslak bölgeler olan saçlı deriyi ve sakalı tutarak buralarda ektoderm tabakasında zamanla disfonksiyona yol açmaktadır. Kıl diplerini zayıflatan ve ve zamanla dökülmelerine neden olan bu mantarlar bölgede lokalize olarak hastalık tablosu ortaya çıkarır. İnsanlar fiziksel olarak görünümlerinde rahatsızlık hisseder ve dermatoloji polikliniklerine başvururlar. Uzman hekimler saçkıran hastalığı için genellikle farmakolojik tedavi yöntemlerini tercih eder. Ancak herhangi bir tedavi uygulamadan önce saçkıran hastalığına neden olan etkenleri bulmaya çalışır. Bu etkenlerden bazıları şu şekildedir; 

  • Tiroid hastalığı
  • Diyabetes mellitüs
  • Vitiligo
  • Otoimmun sistemik hastalıklar
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Stres
  • Mantar, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Saçkıran hastalığına yol açan en önemli faktör aslında otoimmun olaylardır. Otoimmün olayların mantığı vücudun bağışıklık sistemi hücrelerinin kendi kendine saldırması olarak bilinir. Yani vücudumuzun herhangi bir yerinde bulunan hücreler yine kendi vücut hücrelerimizin saldırısına uğruyor. Bunun sonucunda ortaya otoimmün hastalıklar çıkıyor ve otoimmün hastalıkların da sistemik olarak birçok yan etkisi bulunuyor. Bunlardan biri de saçkıran hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Saçkıran hastalığında altta yatan organik bir sebebi bulmak ve ona yönelik tedavi uygulamak çok önemlidir. Örneğin bir tiroit hastalığınız varsa ve bunu uzman doktor çeşitli tiroit testlerini yaparak ortaya çıkardıysa saçkıran hastalığını tedavi etmek oldukça kolaylaşacaktır. Çünkü altta yatan organik sebebi bulup düzenli tedavi sağladıktan sonra saçkıran hastalığının regresyonu sağlanır ve bu sayede fiziksel olarak kendinizi rahatsız hissetmezsiniz. Başka bir açıdan bakacak olursak saçkırana eğer dermatofit mantar türleri sebep olduysa bu durumda yine uzman hekimler farmakolojik tedavi yöntemlerini size önerecektir. Bu aşamada oldukça uzun yıllar çeşitli testlerden geçmiş olan kortizon iğneleri size etkili ve kalıcı bir çözüm sunabilir.

Stres Saçkıran Hastalığına Yol Açıyor

Uzun süren stres durumları da alopesi areata ya da saçkıran hastalığı riski ile karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Vücutta stresin algılandığı zaman dilimlerinde bağışıklık sistemi baskılanır ve vücut genel olarak tüm enfeksiyonlara açık hale gelir. Yani o anda stresle başa çıkabilmek için kendi kendini kapatır ve sistemik olarak saldıran ajanlara karşı herhangi bir yanıt verme durumu söz konusu olmaz. Bunun için yoğun stresi kontrol etmek de saçkıran hastalığını tedavi etmede faydalı olmaktadır.

Saçkıran Hastalığına Vitamin Eksiklikleri de Yol Açabilir

Vitamin ve mineral eksiklikleri saçkıran hastalığının nedenleri arasında yer alıyor. Demir eksikliği ya da D vitamini B vitamini gibi elzem elementlerin eksiklikleri saçkıran tablosuyla sizleri karşı karşıya bırakabilir. Buradaki mantık kıl foliküllerinde yeteri kadar beslenememekten kaynaklanan dökülmelerdir. Bu durumun önüne geçebilmek için eksik olan vitamin ya da minerali yerine koyma tedavisi almak sizin açınızdan faydalı olacaktır.

Günlük olarak C vitamini almak ve D vitaminlerini güneş ışığı yardımıyla vücutta aktif hale getirebilmek için güneş ışığına çıkmak saçkıran hastalığının tedavisinde oldukça faydalıdır. Eğer uzman doktorunuz hastalığın altında vitamin ve mineral eksikliği saptadıysa bunu mutlaka yerine koymak için size verilen tedaviyi eksiksiz bir şekilde uygulamanız gerekir.

Yorum yapın