Saçkıran Bulaşıcı Mıdır?Saçkıran ve Sakal Kıran Öpüşme İle Bulaşır mı?

admin

Saç Kıran ve Sakal Kıran bulaşıcı mıdır? , Saç Kıran ve Sakal Kıran Temas İle Bulaşır mı?, Sakal kıran Öpüşme İle Bulaşır mı?

Halk arasında saçkıran hastalığı da denilen dermatophytosis veya tinea capitis olarak adlandırılan hastalık dermatofit sonucu cildin mantar enfeksiyonu ile meydana gelir. Saçkıran isminin verilmesinin nedeni enfeksiyon sonucu saç derisinde solucana benzer bir görüntünün olmasıdır. Saç haricinde vücudun herhangi bir yerinde gerçekleşen mantar enfeksiyonuna ise tinea corporis yada tinea cruris denir. Saçkıran enfeksiyonu insanları ve hayvanları etkileyebilir. Cildin etkilendiği yerlerde kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar ve zamanla vücudun diğer yerlerine de yayılır. Özellikle kafa derisini, ayakları, tırnakları, kasık ve sakal bölgelerini tutar.

Saçkıran Hastalığının Belirtileri

Saçkıran hastalığının belirtileri enfekte olunan yere göre değişir. Ciltte kırmızı, kaşıntılı, pullu lekelenmeler ve ciltten kabarık plak şeklinde püstül yamalar görülebilir. Tırnaklarda gelişen dermatophytosiste genellikle kalınlaşma ve renksiz eşme ya da çatlama meydana gelebilir. Saç derisi etkilenirse bölgedeki saçlar kırılabilir ve düşebilir. Zamanla kellik durumu oluşur ve buna tıbbi olarak tinea capitis denir. Saçkıran genellikle kişiden kişiye temas yoluyla bulaşır. Tarak, havlu, şapka veya yastık gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı sonucu bulaşan saçkıran, çocuklarda daha fazla görünmesine rağmen her yaş insanda bulaştırıcılık özelliği gösterir.

Saçkıranın insanlar arasında en yaygın belirtisi kafa derisindeki kaşıntılı lekelerdir. Saçlı deride kırmızı, pul pul dökülen lezyonlar görülür. Burada saçlar zamanla kırılır ve dökülmeye başlar. Saçın döküldüğü yerlerde siyah noktalanmalar görülebilir. Kırılan saçların dökülmesi sonucunda kafa derisinde ağrılı, şişmiş lenf nodları ve ilerleyen vakalarda ise içi irinli kerion adı verilen kabuklu şişlikler meydana gelebilir. Kerionlar zamanla kalıcı kelliğe yol açar ve bölgede zamanla skar şeklinde yaralar gelişir.

Dermatofit adı verilen mantar çeşitlerinin kafa derisinde enfeksiyona yol açmasıyla dermatofitoz meydana gelir. Enfeksiyon daha çok saçlı deriye tutar ve ektoderm tabakasına yerleşerek burada sıcak ve nemli bölgeleri tercih ettiği için kısa sürede saçkıran hastalığı meydana getirir. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar yoluyla da saçkıran hastalığı yayılabilir. Ufak bir temas yoluyla yayıldığı için kişisel aletlerin ortak kullanımı konusunda hassas davranmalısınız.

Saçkıran Hastalığı Her Yaşta Görülür Mü?

Dermatofit mantarların sebep olduğu özellikle saçlı deriyi tutan saçkıran tablosu, her yaşta görülebilir. Hatta çocukları daha sık etkilemektedir. Çünkü küçük yaşta çocuklar ortak kullanılan eşyalarda hassas davranmazlar ve içlerindeki merak sonucunda her yere dokunma ihtiyacı hissederler. Özellikle evcil hayvanlardan olan kedi ve köpeklere temasları da oldukça yaygındır. Öğrenci yurtları, yaşlı bakımevi gibi toplu alanlarda ortak eşya kullanımı sonucunda temas yoluyla bulaşan saçkıran hastalığı saçlı deriyi ve vücudun değişik bölgelerini tutabilir.

Özellikle toplu bir şekilde yaşanılan alanlarda ve ortak eşya kullanımı sonucunda hızlı bir şekilde bulaş gösteren saçkıran düzgün tedavi edilmezse ömür boyu reenfeksiyon şeklinde devam edebilmektedir.

Yorum yapın