Kadınlarda Saç Neden Dökülür? Kadınlarda Kelliğin Sebepleri, Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri
Kadınlarda saç dökülmesinin sebepleri ve tedavi yolları bugün ana konumuz. Saç dökülmesi günlük yaşamın bir parçasıdır bunu hepimiz biliyoruz… Evet duş tahliyenizi tıkar ve evet, her gün her yeri süpürmeniz gerekir. Ev halınız resmen tüylü bir halıya dönüşür… Ama gerçek şu ki, saç dökülmesi tamamen normal, evet yanlış duymadınız; “normal”.
Ortalama olarak günde yaklaşık 80 tel saç kaybediyoruz. Eğer bu miktardan çok daha fazla saç dökmeye başlarsanız sorun var demektir. Ayrııca saç dökülmesinin durmadığını ve sürekli arttığını fark ederseniz, işte o zaman işler biraz daha sıkıntılı olmaya başlayabilir!
Mesele şu ki, saç dökülmesi söz konusu olduğunda çok fazla potansiyel tetikleyici var. Bu da tellerinizin düşmesinin kesin nedenini bulmada size sorun yaratabilir. Ayrıca bundan sonra durumu nasıl düzelteceğinizi kesin olarak belirlemek de zor olacaktır.
Kadınlarda saç dökülmesini önlemek için neler yapılmalıdır?
Peki saç dökülmesinin olası nedenlerini ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz? İşte o detaylar:
1- İlk olarak, uzmanlar saç dökülmesinin kadınlar için çok yaygın bir sorun olduğunu söylüyor. Bunu sorun haline getiren şey ise insanların bu dökülmenin farkına varması.
2- Araştırmalar, her 3 kadından en az birinin yaşamlarının bir döneminde saç dökülmesinden veya saç hacminin azalmasından muzdarip olacağını gösteriyor.
3- Eğer saç tellerinizi kaybediyorsanız, çok da korkmayın, cesur olmanız önemlidir. Saçlar arada bir kopar ve değişir veya dökülür. Vücut saç değiştirir.
4- İlk olarak, genetik ve reaktif olan farklı saç dökülmesi türleri vardır. Genetik olarak saç dökülmesine yatkın olma şansınız vardır. Bu da saç hacminde aşamalı, kademeli bir azalma görebileceğiniz anlamına gelir. Bu durumlarda, bazı saç kökleri erkek hormonlarına karşı hassastır. Ve bu duyarlılık foliküllerin yavaş yavaş küçülmesine ve her geçen saç büyüme döngüsünde yavaş yavaş daha ince ve daha kısa tüyler üretmesine neden olur.
5- Başka bir konu ise reaktif saç dökülmesidir. Bu, saç dökülmenizin bir tetikleyicinin sonucu olarak meydana geldiği anlamına gelir. Aşırı günlük saç dökülmesi genetik yatkınlığa tamamen bağlı değildir. Beslenme bozukluğu, şiddetli stres, sıkı diyetler ve hastalık gibi iç dengesizlik ve rahatsızlıklardan kaynaklanırlar. Bu rahatsızlıkları düzeltmek işe yaracaktır. Doktorunuza danışın.
Kadınlarda Saç Dökülmesinin En Yaygın Tetikleyicileri
- Yatay Etkileşim
Hormonal dengesizlik, yetişkin aknelerinden kilo alımına kadar çok sayıda can sıkıcı sağlık ve güzellik sorunlarına yol açabilir. Hormonlarınız tedavi edilmezse etkiler tüm vücutta yayılır ve haliyle saçınız da zarar görür.
Hormonlar saç büyüme döngüsünün düzenlenmesinde büyük rol oynar. Östrojenler (kadın hormonları) ‘saç dostudur’ ve saçları en uygun süre boyunca büyüme evrelerinde tutmaya yardımcı olurlar. Erkek hormonları da dökülmeye sebep olmaktadır, bunu not edin ve baktırın.
- Stres
Aşırı stresin tam anlamıyla saçınızın düşmesine neden olabileceği iddiası kesinlikle bir efsane değildir. Peki, bu nasıl oluyor? Androjen (erkeklik hormonu) seviyeleri vücudunuzda yükseldiğinde bu durum saç dökülmesine neden olabilir. Stres ayrıca kepek, yeme alışkanlıklarını bozma ve sindirim sistemi ile ile ilgili problemleri tetikleyebilir. Bunların hepsi saç üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacaktır.
- Demir yetersizliği / anemi
Demir eksikliğini hiç düşündünüz mü? Saç hücresi proteini üretmek için demir gereklidir. Demir olmadan saç telleriniz inan bize sonsuz acılar çeker!
- Hipotiroidizm ve hiperitroidizmTiroid bezi, protein üretimini ve oksijen doku kullanımını kontrol ederek vücudun metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olur. Bu nedenle, herhangi bir tiroid dengesizliği saç foliküllerini etkileyebilir.5- B12 Vitamini Eksikliği
B12 vitamini eksikliği sizi yorgun ve enerjisi düşük hissettirebilir, tanıdık geliyor mu? Bitmedi, bu durum ayrıca saçınıza zarar verebilir!
B12 vitamini eksikliği genellikle dokularınıza oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sağlığını etkileyebileceğinden saç dökülmesine neden olur. Öncelikle, en yaygın olan türü veganlardadır; çünkü B12’yi en iyi ve öncelikli olarak hayvansal proteinlerle elde edebilirsiniz.
- Büyük kilo kayıpları
Kilonuzda hızlı bir düşüş saçlarınızı etkileyebilir. Dramatik kilo kaybından 6-12 hafta sonra saçlar genellikle dökülmeye başlıyor.
Fiziksel sağlığımıza zarar vermeyen şeylerden biri de saç dökülmesidir, yani korkmayın böyle de hayatta kalabiliriz. Herhangi bir beslenme eksikliği ilk önce saçımızda ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bedeni korumalıyız. Ölümcül ve sorunlu diyetlerden kaçınmak ve bunun yerine sağlıklı, dengeli bir yaşam tarzı benimsemeye çalışmak için başka bir neden de saçlarımızı korumaktır. Saçlar açlığı ve diyeti pek sevmez açıkçası!
- Yaş
Menopoza girecek ya da girmek üzereyseniz, vücudunuzdaki değişikliklerin saçlarınız üzerinde de etkisi olabilir. Saç dökülmesi menopoza girip çıktıktan sonra daha yaygın hale gelmektedir. Bununla birlikte, saçlarımızın yaşlandığını ve yaşlandıkça saçın doğal olarak daha ince olduğunu fark etmek de önemlidir. Bu, yaşlanma sürecinin tamamen normal bir parçasıdır.
Saç dökülmesini düzeltmek için neler yapabilirim?
Kadınlarda saç dökülmelerini düzeltmek için yapabilecekleriniz:
Tamam, şimdi saç dökülmesini neyin tetiklediğini biliyorsunuz, işte nasıl başa çıkacağınız;
1- Sorunu tanıyın
Saç dökülmesi hızlı gerçekleşmez, saç tellerimiz sağlıklı bir döngü halinde büyür. Bu da bir tetikleyici neden olduktan sonra saçın dökülmesinin 3 aya kadar uzayabileceği anlamına gelir. Vakti gelince dökülür yani. 3 aydan uzun süre aşırı günlük saç dökülmesini fark ederseniz, bir dermatoloğa veya doktorunuza danışın. Eele alınması gereken ve altta yatan ciddi bir faktör olabilir. En önemlisi; panik yapmamaya çalışın. Aşırı saç dökülmesi neredeyse her zaman kendi kendine ortadan kaybolur. Herhangi bir iç dengesizlik olmadığı taktirde saçlar her zamanki gibi yeniden büyümeye başlayacaktır.
2- Diyetinizi Değiştirin
*Daha Fazla Protein Alın: Saç proteinden yapılır, günlük olarak protein bakımından zengin gıdaların alımını zorunlu hale getirin. Kahvaltıda ve öğle yemeğinde en az avuç içi büyüklüğünde bir protein içeren öğün yiyin (yaklaşık 120 g ağırlık).
*Karmaşık karbonhidratlar önemlidir: Karbonhidratlar saçlarımıza büyümesi için gereken enerjiyi sağlarlar. Yemekler arasında dört saatten fazla bir zaman geçerse sağlıklı bir karbonhidrat (yani taze meyve veya tam buğday krakerleri) atıştırın.
Bununla birlikte, stres veya hastalık gibi diyet dışında bir şey yüzünden saçınızı kaybediyorsanız, yediklerinizi değiştirmek saçınızın sorununu pek de düzeltmeyecektir. Öncelikle hastalığı iyileştirmelisiniz.-
Takviye hapları saç folikülleriniz için mevcut olan vitamin ve mineral seviyelerini artırmada çok yardımcı olabilir. Ancak, tam ve kalıcı bir fayda için sağlıklı bir diyetle birlikte alınmaları gerekir.
Uzmanlar aşağıdaki bileşenlere dikkat etmenizi öneriyor: Demir, C Vitamini, B12 Vitamini, D3 Vitamini, Bakır, Çinko, Selenyum ve esansiyel amino asitler, L-Lizin ve L-Metionin.
3- Saç tarzınız hakkında tekrar düşünün
Evet, eğer öyle seviyorsanız, dağınık saç modelleri havalıdır ancak saç köklerinize stres yaratıyor olabilirsiniz. Saç ve saç köklerini çekiştiren saç stillerinden kaçınmak en iyisi. Ayrıca saça gereksiz ve zararlı bir ağırlık ekleyebildikleri için ağır şekillendirici kremlerden ve serumlardan kaçınmanızı öneririz.
4- Olayı gözünüzde büyütüp stres yapmayın
Saçlarınızı kaybetmek sizi stresli hissetmeye sevk edebilir; ancak kadın saç dökülmesinin ne kadar yaygın olduğunu anlamanız gerekir. Bunu anlamak inanılmaz derecede önemlidir. Eğer bunu yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz ve utanacak bir şeyiniz yoktur. Herkes bu sorunu yaşıyor!
Tek bir ürün tek başına saç dökülmesini ortadan kaldırmaz. Ayrıca genel sağlığınıza ve diyetinize de bakmalı, saç derinizin sağlığını ve büyüyen kılların durumunu kontrol altında tutmalısınız. Her şeyden önce, çok zor olmasına rağmen sabırlı olun; çünkü saç dökülme döngüsünün doğası gereği, iyileşmeyi görmek en az 6 hafta sürer.
Saç dökülmesi hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın ve bilimsel bir yol takip etmeye çalışın ve uzmanların tavsiyelerini not alın. Geçmiş olsun!