Erkeklerde ve Kadınlarda Saç Dökülmesinin Ana Sebepleri Nelerdir?

admin

Genetik saç dökülmesinin sebepleri, Cilt problemlerine bağlı saç dökülmesi, Yanlış beslenme sebebiyle saç dökülmesi, Hormonal sorunlar sebebiyle saç dökülmesi, Vitamin ve mineral eksikliği sebebiyle saç dökülmesi,İç hastalıklar sebebiyle saç dökülmesi , Doğumdan sonra saç dökülmesi, Kemoterapide saç dökülmesi, Stres ve depresyona bağlı saç dökülmesi

Saç hastalıklarının nedenleri incelendiğinde bu nedenlerin ve koşulların bireyden bireye değiştiği görülmektedir. Bu sebeple bugün toplumda tek tip bir saç dökülmesi görülmemektedir. Bu yüzden de yüzlerce farklı sebep, sonuç ve süreç devreye girmektedir. Yüzlerce sebebi olan böyle bir dermatolojik hastalığın elbette yüzlerce farklı tedavi yöntemi olacaktır. Bugün kadınlarda ve erkeklerde saç hastalıklarının nedenleri konusunu inceleyeceğiz.

Hastalıklar sebebiyle saç dökülmesi bugün birçok kişinin baş etmekte zorlandığı kronik sorunların başında gelmektedir. Sağlıklı saçlara kavuşmak bakımlı ve iyi bir dış görünüm elde etme yolunda önemli bir adım. Fakat beslenme alışkanlıkları, yanlış ürün kullanımı, stres, farklı hastalıklar ve benzeri sebeplerle saç dökülmeleri meydana gelebiliyor.

Saç dökülmesi yaşayan bireyler dış görünüşteki estetik görüntüyü kaybetmekle birlikte sağlam psikolojilerini de kaybediyorlar.

Aslına bakılırsa, her bir saç telinin kendine ait bir ömrü var. Bu ömür ortalama 4 ile 6 yıl arasında. Saçlar doğuyor, yaşıyor, dinleniyor ve ölüyor, tıpkı insanlar gibi, yaşayan ve ömrü olan bir varlık saç.

Uzmanlar insandaki saçların bu döngüyle dökülmesinin son derece alışıldık ve sağlıklı bir süreç olduğunu belirtiyorlar. Uzman doktorlar ayrıca günde elli-yüz tel saçın dökülmesinin normal karşılanması gerektiğini de ekliyorlar.

Eğer bu miktar saç dökülmesinden çok daha fazlası yaşanıyorsa, banyo sırasında elde kalan saç miktarı giderek artıyorsa bir sorun var demektir. Yıkanmış, durulanmış temiz saçınızı elinizle çektiğinizde elinize saç telleri geliyorsa, bu durumda bir uzmana görünmenizin vakti gelmiştir.

Genetik saç dökülmesinin sebepleri

Genetik saç dökülmesi sorunların başında gelmektedir. Erkek ve kadınlarda sebepler değişkendir. Erkeklerdeki saç dökülmesi tipi, erkek toplumun yüzde ellisinden fazlasında görülen, erkeklik hormonlarından kaynaklı saç dökülmesidir. Bu durum erkek olmanın getirdiği kronik bir hediyedir.

Hastanın yaşı ilerledikçe kellik ortaya çıkar ve sonuç olarak tedavi için saç ekim yöntemi kullanılır. Eğer dökülme tedavisine erken yaşta başlanırsa ve prp, mezoterapi gibi tedaviler uygulanırsa saç dökülmesi yavaşlayarak azalacaktır.

Aile öyküsünde kellik olan bireylerde saç dökülmesi sorunu sıklıkla yaşanmaktadır. Günümüz toplumunda 18 yaşlarında başlayan erkek tipi saç dökülme sorunu genç kızlarda da çok fazla görülebilmektedir. Bu durumun nedenleri detaylı incelenirse, dengesiz beslenme, aşırı stres, uzun süreli sıkça aç kalma ve çeşitli hormonal sorunlar görülecektir.

Cilt problemlerine bağlı saç dökülmesi

Cilt problemlerine bağlı saç dökülmesi yine yaygın olan bir dökülmedir. Önde gelen genetik saç dökülmelerinden hariç, cilt hastalıkları ve dahiliye hastalıkları da kişilerde saç kaybına sebep olmaktadır. Cilt kaynaklı hastalıklara bakıldığında ise bu tür hastalıkların genelde cildi ve deriyi hasta eden etmenlerin saç derisine bulaşması sebebiyle olduğu görülmektedir. Bu hastalıklar sona erdiğinde de saç dökülmesi durmaktadır.

Egzama, liken hastalığı, aşırı yağlı deri, sedef hastalığı ve çeşitli mantar hastalıkları saç dökülmesine sebep olmaktadır. Bu hastalıkların sebebi olan etmenler tedavi edildiğinde ise deri kendini yeniler ve dökülme durur. Bu tür hastalıklarda karaciğer tedavisine gidilmelidir.

Yanlış beslenme sebebiyle saç dökülmesi

Yanlış beslenme sebebiyle saç dökülmesi toplumda sıkça görülmektedir. Besinler konusunda yanlış bir eğilimi ve alışkanlıkları olan hastalarda yeme içme kaynaklı dökülme de görülebilmektedir. Eğer yenen besinler sağlıksız ve asidik yapıdaysa elbette bağırsak ve sonuç olarak saçlar bu durumdan etkilenecektir.

Dengeli bir şekilde, sebze ağırlıklı ve doğal beslenme bu tip dökülmeyi durduracaktır. Açlık diyetleri yapmak, kısıtlı beslenme, yüksek karbonhidrat içeren besinler almak ve fast food beslenme alışkanlıkları saçın dökülmesini hızlandıracaktır.

Bu tip dökülmede tedavi genellikle basit ve kolaydır. Bireyin düzenli olarak güneşe çıkması, sebze ağırlıklı beslenmesi, yeşil yapraklı bitkileri öğününe bolca katması ve Omega 3 desteği alması yeterlidir. Ayrıca probiyotik takviyesiyle bu süreç hızlandırılabilir.

Hormonal sorunlar sebebiyle saç dökülmesi

Hormonal sorunlar sebebiyle saç dökülmesi de önemli konular arasındadır. Hastada hormonal bozukluklar sebebiyle saç dökülmesi olabilir. Bu durumda hastada adette gecikmeler, tüylenme artışı, akne, yağlanma ve cilt sorunlarında artış ve kilo problemleri görülmektedir. Bu göstergeler saç dökülmesinin hormonlardan kaynaklandığına işaret etmektedir.

Bu bulgular tanılanmışsa ve hastada yoğun saç dökülmesi gözleniyorsa, öncelikle hormonal sorunlar acil olarak giderilmelidir. Bu sorunların giderilmesiyle hasta iyileşmeye başlayacak ve saç dökülmesi duracaktır.

Bu sorunların kaynağını ve sebeplerini tespit etmek için adetin ikinci veya üçüncü günü kan testi yapılmalıdır. Dermatoloji uzmanına başvurularak bu test yaptırılabilir. Hormon tedavisi bu tip saç dökülmesinde etkili bir tedavi yöntemidir.

Vitamin ve mineral eksikliği sebebiyle saç dökülmesi

Vitamin eksikliği sebebiyle saç dökülmesi de ciddiyetle ele alınması gereken başka bir sorundur. Hastada beslenme ve bağırsak sorunları olmadığı halde saç gerekli vitamin ve mineralleri alamıyor olabilir. Kanda bu değerlerin eksik olması temel sebep olarak görünmektedir. Saçın beslenmesinde ve büyümesinde vücudun ihtiyacı olan B12 vitamini, folik asit, d vitamini, biotin, çinko ve demir gibi elementler vücutta eksikse saç hücresi yaşayamaz ve ölür, haliyle bireyde saç dökülmeleri ve kellik meydana gelir.

İç hastalıklar sebebiyle saç dökülmesi

İç hastalıklar sebebiyle saç dökülmesi bilimsel olarak dikkatlice incelenmelidir. Hastanın yaşadığı bazı iç hastalıkları bu soruna sebep olmaktadır. Troit kaynaklı bağışıklık hastalıkları, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan kimyasal ilaçlar, romatizma hastalıkları, şeker hastalığı ve doğum kontrol ilaçları saç dökülmesine sebep olabilmektedir.

Bu durumda ise mutlaka bir uzmandan yardım alınmalı ve dökülmenin ardında yeten nedenler kapsamlı muayene ve testlerle incelenmelidir. Sorunun kaynağı bulunduktan sonra ise duruma göre uygun seçimle ilerlenir.

Eğer hastada birden hızlı bir şekilde toplu saç kayıpları baş göstermişse, hastanın son aylarda geçirdiği ameliyatlar incelenmelidir. Ayrıca ateşli hastalıklarına da bakılmalı, vücuttaki ilaç toksik yükü incelenmeli ve travma ihtimali hesaba katılmalıdır.

Doğumdan sonra saç dökülmesi

Doğumdan sonra saç dökülmesi kadınların yüzleştiği en büyük sorunların başında gelmektedir. Birey doğum yapmış olabilir, bu durumda gayet normal olarak, hastada doğumdan iki üç ay sonra saç dökülmesi baş gösterecektir, bu tamamen hormonal değişimlerle alakalı bir durumdur.

Hamilelikte saç dökülmemiş ise, çocuğun doğumuyla birlikte vücut tüm bu biriken saç dökülmesi yükünü dışarı atar ve toplu saç dökülmesi yaşanır. Uzmanların gözetiminde yapılacak takviyeler ve tedavilerle bu sorun kolaylıkla ortadan kalkacaktır.

Kemoterapide saç dökülmesi

Kemoterapi sebebiyle saç dökülmesi ise kanser hastalarının sıkça yaşadığı kronik bir sorundur. Kanser hastası kemoterapi sürecinde genellikle saç kaybeder. Saçların yüzde doksanından fazlası kaybedilir. Son dönemlerde kanser tedavisinde kullanılan modern kemoterapi içerikleri sayesinde bu dökülmede azalış yaşanmıştır. Kemoterapide saç dökülmesi geçici bir durumdur. Hasta kanseri yendiğinde saçları tekrar eski haline gelmektedir.

Kozmetik malzemelerden kaynaklı saç dökülmesi- Makyaj sebebiyle saç dökülmesi

Makyaj ve kozmetik sebebiyle saç dökülmesi de sorunlardan bir diğeridir. Kimyasallar içeren kozmetik ürünlerin kullanımındaki aşırı artış da vücudun hormon dengesini bozarak saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca saçları çok sıkı bağlamak, boneler kullanmak, saçı aşırı ısıya maruz bırakmak, ısıtıcı, maşa ve fön gibi etkenlerle saçı yormak da ayrıca saç kaybına neden olmaktadır. Bu uygulamaların azaltılmasıyla bireydeki saç dökülmesi ciddi oranda azalacak ve belki de duracaktır. Bu sorunlarla yüzleşen saçların tedavi süresince vitamin ve minerallerle güçlendirilmesi, gerekli faydalı yağların kullanılması gerekmektedir.

Stres ve depresyona bağlı saç dökülmesi

Stres ve üzüntü sebebiyle saç dökülmesi ele alınması gereken bir diğer bozukluktur. Her hastalıkta olduğu gibi stres ve üzüntü kaynaklı saç dökülmesi de yoğun olarak toplumda görülmektedir. Bireyin yüzleştiği depresyon, psikozlar, bipolar bozukluk ve anksiyete gibi hastalıklar saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu gibi psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da ayrıca saçı dökebilme potansiyeline sahiptir.

Saçlar günlük yaşam süresince çevredeki birçok olumsuz koşuldan kolayca etkilenen canlı varlıklardır. Bireyin hayatında yolunda gitmeyen, sıra dışı ve istenmeyen etmenler baş gösterdiğinde ilk önce bağırsaklar ve ardından saçlar buna tepki gösterecektir. Bireyin bu sorunları yaşamasının ardından derhal bir dermatoloji uzmanına görünmesi gerekmektedir.

Hurafeler ve kulaktan dolma yanlış uygulamalar sebebiyle saç dökülme

Yanlış uygulamalar sebebiyle de saçlar dökülebilmektedir. Bu konuda hastanın çevreden duyduğu yanlış bilgilendirme ve hatalı yönlendirmelerle çok daha farklı tablolarla karşılaşılabilir. Tanı ve tedavide tamamen bilimsel bir patika izlenmesi gerekmektedir. Aksi halde tedavide geç kalınabilir ve kronik kellik sorunuyla yüzleşilmek zorunda kalınabilir.

Ayrıca saçlara bilinçsizce ve kulaktan duyma fikirlerle uygulanan çeşitli yağlar, maskeler ve kimyasal uygulamalar da saçlara kalıcı zararlar verebilmekte ve çok üzücü sorunlara yol açabilmektedir.

Yorum yapın