Çocuklarda Saçkıran Neden Olur? Çocuklarda Saçkıranın Sebepleri,Bebeklerde Saçkıran Sebepleri, Saçkıran Çocuklarda Neden Olur, Çocuklarda Saç Kıran Tedavisi
Halk arasında bilinen ismiyle saçkıran hastalığı ve tıpta yaygın ve geniş kapsamlı kullanılan alopesi areata saçlı deride ya da sakal bölgesinde gözle görülebilir bir kıl dökülmesi olarak adlandırılır. Olay daha çok bölgeseldir ve diffüz değildir. Genellikle orta yaş erkekleri tutar ve çocuklarda da sıklıkla görülür. Saçkıran hastalığının en sık etkeni dermatofit cinste mantar enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar sıklıkla ortak yaşam alanında kullanılan eşyaların temas yoluyla kullanımından geçebilir. Çocuklar da henüz küçük yaşta oldukları için birçok nesneye karşı merak duygusu içindedir. Ortak kullanılan eşyaları bilinçsiz bir şekilde eline alıp inceleyebilir ve bu sayede saçkıran hastalığının etkenini vücuduna almış olur.Fungal ajan vücuda giriş yaptıktan sonra sıklıkla nemli ve ıslak bölgelere yerleşmeyi tercih eder. Saçlı deri ve sakal bölgesi mantar için en uygun yaşam alanlarıdır. Temas yoluyla bulaş haricinde, çocuklarda genetik olarak bilinen bir otoimmün hastalığın olması da saçkıran tablosuyla karşılaşmamızda neden olabilir. Örneğin; bir down sendromu ya da diğer genetik hastalıklar çocuğun alopesi areata ile karşılaşmasına sebep olabilir.
Çocuklarda Saçkıran Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Küçük yaşlarda görülen saçkıran hastalığı tipik olarak saçlı deride oval şeklinde görülen kıl dökülmelidir. Çocuğun henüz doktora muayene olmadan ebeveynleri tarafından da saçkıran teşhisi konulabilmektedir. Bunun yanında tırnaklar, kirpik gibi bölgeler de saçkıran hastalığından etkilenebilir ve buralarda bir takım değişiklikler meydana gelebilir. Çocuklarda yaşanan saçkıran hastalığının klinik seyri genellikle ataklar ve iyileşme dönemleri olarak kendini gösterir. Eğer kıl folikülü iyileşme dönemine geçti ise küçük çocuklarda yeni çıkan kıllar genellikle pigmentsiz ve açık sarı veya beyaz renktedir.
Çocuklarda Saçkıran Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Her yaştan insanda görülebilen saçkıran hastalığı çocuklarda daha ağır seyredebilmektedir. Saçlı deride ortaya çıkan ve yuvarlak ya da oval şeklinde kıl dökülmeleri olarak kendini gösteren saçkıran hastalığının tedavisinde hekim öncelikli olarak altta yatan nedeni sorgulamaya yönelik araştırmalar yapar. Çocukta bir takım laboratuvar ve biyokimyasal testleri uygulayan doktor, kesin tanıyı fizik muayene sonucunda koymaktadır. Saçkıran hastalığına neden olan etkenleri ortadan kaldırabilmek için küçük çocuklarda sıklıkla immünoterapi ya da kortizol tedavilerinden kaçınılmaktadır. Eğer saçkırana bir mantar enfeksiyonu neden olduysa bu durumda çocuk yaş aralığında kullanılabilecek ve güvenilir antifungal ilaçlar tercih edilebilir. Bunun haricinde immun sistemi henüz tam olarak gelişmeyen bir çocuğa saçkıran hastalığının tedavisi için kortizon iğnelerinin kullanılması sakıncalı olabilir. Aynı şekilde kortizon iğneleri gibi immünterapi ajanlar da immün sistemi baskıladığı için küçük yaşta çocukların saçkıran hastalığı tedavisinde faydadan çok zarar sağlar.
Farmakolojik tedavi yönteminden başka bitkisel tedavi yöntemlerini de küçük çocuklarda saçkıran hastalığı için deneyebilirsiniz. Örneğin sarımsak yağı, susam yağı karışımına İbrahim Saraçoğlu’nun belirttiği dozlarda karıştırarak çocukta kıl dökülmesi yaşanan bölgeye günde 2 defa hafif ve hassas hareketlerle uyguladığınız takdirde bir hafta içerisinde gözle görülebilir sonuç elde edebilirsiniz. Ancak bu işlemin çocuğun saçlı derisinde tahriş edici bir düzeye gelmemesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bu gibi durumlarda mutlaka bitkisel tedavi yönteminize ara verin. Bunun haricinde kullanılan minoksidil, mavi su gibi bitkisel tedavi ilaçları küçük yaştan çocuklarda etkili bir yöntem olmayabilir. Çünkü minoksidil esasen bir kalp ilacıdır ve düzenli olarak kullanılmadığı takdirde hipotansiyona yol açabilmektedir. Küçük yaşta çocukların saçkıran hastalığına yakalandıkları zaman uzman bir dermatoloji hekiminden yardım almaları son derece faydalıdır. Hekimin yönlendirmeleri sonucunda çocuğun yaş grubu ve immün sisteminin durumuna göre doğru ilaç tercihi saçkıran hastalığının tedavisi için en uygun yöntem olacaktır