Doğum sonrası saç dökülmesi; birçok kadının kabusu olmaya devam eden bir durumdur. Her şeyden önce, bu durumun normal olup olmadığı konusunda herkesin aklında birtakım soru işaretleri bulunmaktadır. Herkesin bildiği gibi hamilelik döneminde östrojen hormonu yükselmektedir. Bu sebepten dolayı, saçlar, genel olarak büyüme döneminde kalmaktadır. Doğumdan sonra ise ilk iki ay ile altı ay arasındaki dönemde saçlar, doğal dökülme evresini yaşayarak yenilenmektedir. Kadınların yapısı gereğince hormonal değişiklik yaşanılan dönemde saç dökülmesi artmaktadır. Bu bağlamda, hamilelik sonrası başta olmak üzere kürtaj sonrası, düşük sonrası, doğum kontrol hapının kullanılıp bırakılmasının ardından ve hormon terapi replasmanı sonrasında kadınlarda saç dökülmesi artmaktadır. Doğum sonrası dönemde saç dökülmesinin artması, geçici bir durumdur. Kadınların bu konuda paniğe kapılmadan doğru vitamin ve gıda takviyelerini alarak hareket etmesi önerilmektedir.
Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]En İyi Protez Saç Yapan Firmalar ve Fiyatları Listesi[/jaw_highlight]
Doğum Sonrası Dönemde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum yapan bir kadının fizyolojik yapısı gereğince yaklaşık bir yıl içerisinde saçlarının eski haline dönmesi mümkün olmaktadır. Ancak, bazı kadınlar, doğum sonrası dönemde saçlarının hiçbir zaman eskisi gibi olmadığından şikayet ederler. Bu durumun birtakım sebepleri bulunmaktadır. Sağlık problemleri başta olmak üzere stres, saça taşınan besin ve oksijenin azalması, demir eksikliğine bağlı kansızlık gibi faktörler, bu durumu ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra, piyasada satılan ve saçların dökülmesini engellediği savunulan birtakım ürünlerin kullanılması bu sonucu ortaya çıkarabilir. Bu sebepten dolayı, doğum sonrası dönemde normal saçlarına kavuşmak isteyen annelerin piyasadaki ne olduğu belirsiz ürünler yerine doğal yollarla beslenmesi veya kaliteli gıda ve vitamin takviyesi alması önerilmektedir.
Doğum Sonrası Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapılabilir?
Doğum sonrası dönemde annelerin beslenmesine çok özen göstermesi gerekir. Annelerin bol bol Omega-3 ve yağ bakımından zengin besinlerden faydalanması tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra kuru meyve yenmelidir. Su içme gereksinimi unutulmamalıdır. Dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Bilhassa antioksidan ve flavonoid bakımından zengin sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet yapılmalıdır. Bu sayede, saç köklerinin korunması ve saç dökülmesinin önlenmesi mümkün olacaktır. Düzgün beslenme haricinde yapılabilecek bir diğer alternatif ise besleyici takviyeler almaktır. Bu noktada, biyotin başta olmak üzere B veya C vitamini takviyesinin alınması gereklidir. Buna ek olarak, E vitamini, B3,B6 ve B5 vitaminleri de saç köklerinin harekete geçmesinde ve saç dokusunun güçlenmesinde etkili olmaktadır.
Kesinlikle Okumalısın : [jaw_highlight]Türkiye’nin En İyi Saç Ekimi Yapan Doktorları[/jaw_highlight]
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesinin önüne geçebilecek birtakım vitamin ve mineral destekleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Voonka Selenium 100 Mcg 92 tablettir. Oldukça etkili bir mineral desteğidir. Bu ürünün yanı sıra Redoxon C vitamini Çinko Efervesan 20 tablet, Nature’s Supreme Biotin 2500 Mcg 120 kapsül, Ligone Beta- Glucan Probiotic Multivitamin 30 kapsül ve Pharmaton 30 kapsül; vitamin ve mineral desteği olarak önerilebilir. Ancak, annelerin unutmaması gereken bir nokta bulunmaktadır. Satın aldıkları her vitamin veya mineralin yan etkilerinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Hatta, doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır. Bunun dışında, genel olarak demir eksikliği bulunan kadınlarda doğum sürecinin ardından saç dökülmesi riski daha da artmaktadır. Bu dönemde, annelerin, bilhassa bol miktarda kırmızı et, baklagil ve kuruyemiş tarzı yiyecekler tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bu noktada, demir emiliminin artmasını sağlayacak besinlerin tüketilmesi, saç dökülmesinin önüne geçecektir. D vitamini eksikliği, her dönemde insanlara sorun yaşatmaktadır. Bu bağlamda, annelerin hassas dönemlerinde beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmesi gerekmektedir.